Mikko Taittonen

Mikko Taittonen
Valmentaja ja pelinjohtaja
mikko.taittonen1(at)gmail.com
040 520 6194


Mikko Taittosen pelinjohtajahaastattelu 4/2018:

Minkälainen pesistausta sinulla on?

Oma pelaajaura alkoi Vähänkyrön Viestin E- ja D-junioreissa. Tuolloin yhteisharjoituksia pidettiin pari kertaa viikossa, mutta yksin tai kavereitten kanssa palloiltiin päivittäin, mikä toi lajitoistoja kovan määrän.

Miesten edustusjoukkueen rinkiin pääsin ensimmäisen kerran Viestin ensimmäisellä Ykkössarjakaudella, mutta varsinainen peliura miehissä alkoi seuraavana vuonna, kun oli tiputtu takaisin suomensarjaan. Pelipaikka aluksi lukkarina, mutta myöhempinä vuosina mieluisin ulkopelipaikka oli kolmoskopparina. Sisäpelissä rooli oli lähinnä vaihtaja-etenijä eli yleisimmin hihassa oli numero kaksi.

Valmentajaura alkoi jo varhaisessa vaiheessa, rinnan pelaamisen kanssa, kun otin nuorena valmennukseen muutamia vuosia nuorempia poikajoukkueita. Myös miesten edustusjoukkueessa tuli häärättyä pelaajavalmentajana useita vuosia. "Päätoimiseksi" valmentajaksi ryhdyin, kun miesten joukkue pelasi maakuntasarjaa nuorella oman kylän nuorilla miehillä. Nousimme kahdessa vuodessa samalla joukkueella aina Ykkössarjaan asti, jossa onnistuimme kolme vuotta pitämään sarjapaikan, edelleen tuolla hyvähenkisellä oman kylän joukkueella. Ne vuodet opetti valmentajalle, mikä vaikutus menestykseen on tiiviillä, hyvällä joukkuehengellä ja kovalla työnteolla.

Mitkä ovat olleet valmentajaurasi tähtihetkiä tähän mennessä?

Valmentajauran kohokohtia edellä mainitun lisäksi, on ehdottomasti vuosi 2013 ja Viestin C-poikien SM-kulta ja jatkoksi samalla ryhmällä 2015 voitettu SM-hopea. Kohokohtia valmentajan työssä on myös huomata, kuinka fiksuja nuoria miehiä ja naisia valmennettavista on kasvanut ja monen ura on vienyt valtakunnan pääsarjoihin.

Valmentajana tuntuu, että joka vuosi jotain on ehkä oppinut ja se varmasti saa myös jatkamaan, kun tuntee että on taas tällä kaudella vähän valmiimpi auttamaan joukkuetta ymmärtämään ja tiedostamaan, että tiellä menestykseen voittavaksi joukkueeksi ei ole oikotietä. Pesäpallo on toistolaji ja meidän valmentajien tehtävä on tuoda ne harjoitteet mahdollisimman monipuolisina harjoituksiin ja samalla motivoida urheilijat myös siihen omaehtoiseen harjoitteluun, minkä huipulle pääseminen vaatii.

Ehdottomia kohokohtia valmentajauralla ovat olleet kaikki leirit, missä on saanut olla mukana. Ykköseksi nousee kesän 2013 leiri Turussa, jossa ikimuistoisten, dramaattistenkin kotiutuslyöntikisojen jälkeen juhlittiin SM-kultaa.

Miten pelinjohtaja valmistautuu peliin?

Peliin valmistaudun juomalla monta isoa kupillista kahvia ja lukemalla tarkasti päivän lehdet. Myös kävelylenkki tai sama pyöräillen, selkeyttää usein ajatuksia ennen peliä. Pelipäivinä en varmasti ole sitä parasta seuraa, joten kannattaa vältellä, jos ei halua kuulla tylyjä, hermostuneita vastauksia, mutta taas voitetun pelin jälkeen tilannehan muuttuu täysin päinvastaiseksi ja kaikki asiat on niin mallillaan!

Mahtuuko vapaa-aikaan pesiksen lisäksi muuta?

Vapaa-ajalla harrastan lenkkeilyä ja lukemista.

Minkä vinkin antaisit junioripelaajalle, jonka tavoitteena on isompana pelata ylemmillä sarjatasoilla?

Jos junioripelaaja haluaa kehittyä kilpapelaajaksi, harjoittele paljon omalla ajalla. Joukkueharjoitukset on paikka tulla näyttämään miten olet kehittynyt ja mitä uutta oppinut.

Kiitos Mikolle haastattelusta - onnea ja menestystä kesän peleihin!